Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt

Publicerad 2014-01-29 i kategorin Musik | 5 Comments »

  • Skärmavbild 2014-01-26 kl. 21.16.23Barbro Hörberg (1932–76), visförfattare och sångerska.
  • Mest känd för låten ”Med ögon känsliga för grönt”.
  • Värd att minnas för sina speciella och tidlösa visor om livet.

Barbro Hörberg startade sin karriär som revyskådespelare, bland annat tillsammans med Povel Ramel i den första Knäppupprevyn, men det var för det karakteristiska talsjungandet och de speciella texterna som hon blev mest känd.

Barbro Hörberg föddes i Göteborg, men studerade teater på Gösta Terseus elevskola i Stockholm.

År 1966 flyttade hon till Paris och började översätta franska visor till svenska och började sedan att skriva egna svenska texter och visor. Hon jämfördes med Bellman och Cornelis men fick inte samma genomslagskraft, kanske för att hon var kvinna. Alla hennes visor är små berättelser, som små pjäser. Hennes texter var också okonventionella för tiden; de handlade om ångest, ensamhet och var emellanåt burleska. Hon var provocerande – det var inte vanligt att kvinnor skrev på det här sättet.

Och hennes låtar är mycket tidlösa.

Hon spelade in sex egna album och den största hiten blev sången ”Med ögon känsliga för grönt” som också spelats in av bland andra Monica Zetterlund och Johan Johansson. Hon är också tolkad av Anni-Frid Lyngstad, Lasse Berghagen och Evabritt Strandberg.

Barbro Hörberg var en av de första kvinnorna i Sverige som talade om sin bröstcancer i media. Tyvärr spred sig cancern till skelettet och hon dog alldeles för tidigt, endast 43 år gammal.

Hon ligger begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.

Diskografi

  • Musik rätt och snett (1969)
  • Barbro Och Sovdjuret (1970)
  • Med ögon känsliga för grönt (1973)
  • Gamla älskade barn (1974)
  • Gråt i gräset (1975)
  • Sagor (barnskiva, 1976)

Petra Jankov Picha är journalist och författare till handboken Att flaskmata och driver även bloggen Glömda ord.

Läs mer:
Japetus öga
Faktabloggen
Barbro Hörberg på Wikipedia

Hörbergs poesi övertygande tolkad (SvD)
Lill-Babs om cancer (Cancerfonden)

 


5 Comments on “Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt”

  1. 1 Peter A. Sjögren said at 15:50 on January 29th, 2014:

    Vem är skribenten?

  2. 2 Lotten Bergman said at 16:26 on January 29th, 2014:

    Ojoj, Petra Jakov Pichas namn föll bort! Nu instoppat!

  3. 3 Ingela said at 20:09 on January 29th, 2014:

    Jag tyckte så mycket om hennes visor. Både de roliga, typ “Cykelkärlek” och “Jag älskar en kille som ingen annan tycker om”, och de mer (och vanligare) känsliga och lite melankoliska. Jag sjunger dem gärna också, men hennes speciella sätt att sjunga går inte att ta efter. Hon förtjänar verkligen att inte glömmas.

  4. 4 Calle said at 10:17 on April 15th, 2014:

    Ja Barbro hon berörde som få andra artister med sina tidlösa och berörande texter om livet; så känner man igen ett mästerverk…
    Vad trevligt att ni länkat till min blogg om henne!

  5. 5 Emanuel said at 14:15 on April 22nd, 2014:

    Vi håller på att sätta upp en sajt i Barbros ära. Kom gärna med förslag och input på den.

    http://www.barbrohörberg.se


Leave a Reply